Koopt Zaanse waar

De vlag hing deze week in top, het hoogste punt was bereikt. Het gaat hard met de restauratie van het voormalige laboratorium op het Hembrugterrein. Daar waar ooit mosterdgas werd ontwikkeld, naast de kruising van Voorzaan en Noordzeekanaal, herrijst nu een stoer pand. Het was kantje boord. Gebouw 197 -de officiële naam-, was zijn dak al grotendeels kwijt en de meeste ramen lagen er eveneens uit. Net op tijd begon eigenaar Stadsherstel met opknappen.

Over een half jaar herbergt het lab een bierbrouwerij, een experimentele pizzeria, horeca, de producent van Zaanse Sambal en zo nog wat meer. De invulling van het monument komt uit de koker van ontwikkelaar Paul Riteco. Zijn theorie, zo vertelde hij eveneens vorige week in klein gezelschap, is om zoveel mogelijk Zaankanters te betrekken bij zowel de bouw als de inrichting van zijn panden. Zijn geestdriftig uitgedragen motto: “Koopt Zaanse waar.”

Mensen als Riteco moet je de ruimte geven. De combinatie van passie voor de Zaanse eigenheid, vakmanschap en inventiviteit leidt tot een versterking van de couleur locale. De regio wordt er dus beter van.

Ach, kan iemand de Riteco’s van deze regio nog wat verpauperde Hembrug-gebouwen toedelen?

lab
Hetzelfde lab, maar dan een kleine eeuw terug (foto Hembrugmuseum).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *