Amsterdam heeft het, Zaanstad krijgt het

Amsterdam speurt naarstig naar mogelijkheden om de zegeningen van het toerisme te spreiden. Vijfentwintig miljoen bezoekers verwachten ze daar binnenkort op jaarbasis, en dat is veel te veel. Een mogelijke oplossing, bedacht het hoofdstedelijk college, is cruiseschepen elders te laten afmeren. Nabij de Achtersluispolder bijvoorbeeld. Waarna, zo vermoed, ik, de opvarenden massaal per touringcar naar de grachtengordel tuffen. Dat helpt dus niet.

Het wordt tijd voor omdenken. Toeristenstromen spreid je volgens mij het best door de toeristische attracties te spreiden. En daarbij kan Zaanstad de helpende hand bieden.

Zoals bekend komen de meeste bezoekers naar onze buren voor seks, drugs en -vooruit- een beetje cultuur. Dat trio moet dus worden herverdeeld. Ik stel dan ook voor om de in Amsterdam hangende schilderijen van Pieter Saenredam, Anton Mauve en Monet een plek te geven in het Zaans Museum. Een coffeeshop te openen in Krommenie. Het Sexmuseum te verplaatsen naar bordeel Baccara, gelegen aan -hoe toepasselijk- de A. van Broekweg. De Artishave deels te huisvesten in de kinderboerderij van het Darwinpark. En het Paleis blijft op de Dam. De Zaandamse, wel te verstaan.

Amsterdam wordt dan weer wat rustiger en de Zaanstreek een stuk rijker. Bezwaren, iemand?

amsterdam

1 gedachte over “Amsterdam heeft het, Zaanstad krijgt het”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *