De aap/kat uit de boom kijken/zeiken

Ruud Vreeman is terug. Na eerder ruim zeven jaar de burgervader van Zaanstad te zijn geweest, mag hij nu een half jaar of iets langer in reprise. Gedurende zijn vorige burgemeestersperiode bezochten de voorzitter van de stichting waar ik werk en ikzelf Vreeman jaarlijks. Tijdens een van de laatste visites betoogde ik hartstochtelijk dat intelligentietests negatief kunnen uitpakken voor mensen met een niet-Nederlandse achtergrond. Ik gaf een voorbeeld: “Wanneer een Antilliaan tijdens een test de typisch Nederlandse uitdrukking ‘de … uit de boom kijken’ moet afmaken, vult hij daar niet ‘aap’ in. Dat beest kwam oorspronkelijk namelijk niet voor op de Antillen.” Ik zag de burgemeester en de bestuursvoorzitter een snelle blik naar elkaar werpen, maar ging onverdroten door met het beklemtonen van de testgevaren.

Toen we een half uurtje later weer buiten stonden, zei mijn voorzitter fijntjes: “Het is niet de aap, maar de kat uit de boom kijken.”

Vanmiddag ga ik wederom op burgemeestersaudiëntie. Ik denk dat ik me ditmaal onthoud van spreekwoorden. Hoewel, ik heb net geleerd dat er een Antilliaans gezegde schijnt te bestaan dat wellicht op enig moment toch nog toepasselijk is: “De kat uit de boom zeiken.”

kat

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *