Sylvana’s Artikel 1 vs. dat andere Art. 1

Anderhalve week geleden was ik in Amsterdam bij de Nederlandse aftrap van de VN-Decade for People of African Descent. Lodewijk Asscher gaf acte de présence, Ad van der Steur had een videoboodschap ingesproken en de film van Sunny Bergman, Wit is ook een kleur, werd voor het eerst vertoond. Enfin, er stond nog veel meer op het volle programma. Zo niet echter de opkomst van Sylvana Simons. De twee presentatoren van dienst moesten even zoeken, maar even later huppelde (ik overdrijf niet) een enthousiaste Sylvana het podium op. Ik keek naar Asscher, maar die wist zijn gezicht bewonderenswaardig in de plooi te houden bij deze ongewenste verrassing.

Sylvana was een stuk kleiner dan ik dacht -zo gaat dat met tv-persoonlijkheden. Nog veel opvallender was dat ze in haar geïmproviseerde toespraakje geen woord besteedde aan DENK. Geestdriftig gooide ze er wat goedbedoelde clichés uit, waarna ze al net zo dartelend als bij haar opkomst en welwillend toegeklapt door een paar honderd bezoekers de zaal weer verliet.

Sinds vanochtend weten we waarom Sylvana DENK verzweeg, die maandagmiddag in Amsterdam. In gedachten was ze daar namelijk al vertrokken. Begin december had ze besloten weg te gaan, wegens onverenigbaarheid van karakters. Ze volgde de stoet van dwergen die de afgelopen maanden een eigen partij presenteerden (Baudet, Dijkgraaf, Roos en niet te vergeten Aart Molenaar) en kondigde vanochtend Artikel 1 aan.

Met Artikel 1 wil Sylvana de strijd aangaan tegen racisme, seksisme, leeftijdsdiscriminatie, homofobie en nog een aantal uitsluitingsmechanismen. Interessant. Er bestaat namelijk een landelijke organisatie die zich al jaren op hetzelfde terrein begeeft. De naam? Art. 1. 

Art. 1 is een organisatie die niets van doen heeft met Sylvana c.q. Artikel 1. Ik kan me zomaar voorstellen dat er bij Art. 1 weerstand bestaat tegen Artikel 1. En dat er vanuit het Rotterdamse hoofdkantoor een vriendelijk, doch dringend verzoek naar Sylvana Simons gaat om een andere naam te kiezen, om misverstanden te voorkomen. 

Sylvana heeft dan wel een probleempje. De deadline om je voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 2017 nog te kunnen inschrijven bij de Kiesraad is enkele dagen geleden namelijk al verstreken.

art

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *