‘Het ware verhaal van Dries Riphagen.’ Tja…

Nog twee nachtjes slapen en de driedelige televisieserie Riphagen gaat van start. “Geen fijn verhaal. Wel echt en belangrijk”, schreef NRC Handelsblad naar aanleiding van deze oorlogsfilm. “Het ware verhaal van Dries Riphagen”, lieten de makers weten. Hoofdrolspeler Jeroen van Koningsbrugge twitterde me: “Ongelooflijk verhaal, maar helaas waargebeurd.” De toeschouwers in filmtheater De Fabriek leken enkele weken geleden diezelfde mening toegedaan, zag ik enkele weken geleden. De meesten verlieten getroffen de zaal na de realistische levensgeschiedenis van de doortrapte jodenverrader Riphagen (die ook in Zaandam slachtoffers maakte) te hebben aanschouwd.

Niets ten nadele van het uitstekende acteerwerk door Van Koningsbrugge, maar Riphagen hangt van de verbeelding aan elkaar. Van de niet-bestaande good guy Jan van Liempd (die een stevige inbreng heeft) tot de in werkelijkheid totaal anders verlopen arrestatie van verzetsman Gerrit van der Veen. Van het ongeloofwaardige gebruik van echte namen binnen de illegaliteit tot hun openlijke nonchalance. Enfin, hier vindt u meer voorbeelden.

Riphagen bevat iets meer feiten dan die andere oorlogsfilm, Zwartboek. Het blijft echter grotendeels fictie. En dat is vooral vervelend voor de mensen die op basis van de voorpubliciteit dachten de werkelijkheid gepresenteerd te krijgen.

In dit geval geldt dat het boek veel beter is. En vooral een stuk waarheidsgetrouwer.

riphagen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *