In aantocht: Februaristaking in de Zaanstreek

De Februaristaking was de grootste werkonderbreking die de Zaanstreek ooit heeft gekend. Van 25 tot en met 27 februari 1941 legden duizenden Zaankanters het openbare leven volledig plat. Niet eens om een hoger loon of betere arbeidsomstandigheden af te dwingen -tot dan de gebruikelijke stakingseisen-, maar als steunbetuiging aan de joodse bevolking. Het enige grootschalige en openlijke verzet tegen de jodenvervolging in Europa was een feit. De Duitse machthebbers werden compleet verrast door deze opstand. Vanaf dat moment zou de Tweede Wereldoorlog in Nederland een ander aanzien krijgen.

Een nieuw boekje, De Februaristaking in de Zaanstreek, geeft een helder overzicht van zowel de aanloop naar als het verloop van dit massaprotest, dat nergens langer duurde dan aan de boorden van de Zaan. Het bevat verder unieke foto’s en nooit eerder gepubliceerde documenten die een nieuw licht werpen op deze uitzonderlijke revolte tegen het door de nationaalsocialisten uitgedragen antisemitisme.

De Februaristaking in de Zaanstreek (een coproductie van Geke van de Kamp, Sander Wegereef en Erik Schaap) wordt op zondag 26 februari gepresenteerd tijdens de jaarlijkse herdenking van de Februaristaking. Het is vanaf die dag voor €12,50 verkrijgbaar via Stichting Uitgeverij Noord-Holland en elke boekwinkel. De burgemeesters van Zaanstad, Wormerland en Oostzaan ontvangen op 26 februari in het Zaantheater de eerste exemplaren van dit boekje. Aanvang 9.30 uur, entree vrij. U bent van harte welkom.

omslag-boekje

0 gedachten over “In aantocht: Februaristaking in de Zaanstreek”

  1. Margriet van Engelen

    Beste Erik, Noteer alvast maar een boekje voor mij. Mocht ik niet kunnen komen naar de herdenking, dan bestel ik het bij de uitgever.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *