Het Cultuurcluster: drie voorspellingen

Vier jaar geleden schreef ik op deze plek: “Verantwoord begroten is een terugkerend probleem in cultureel Zaanstad. En het dreigt nu weer mis te gaan.” Het onderwerp van mijn toenmalige somberheid: het door B&W van Zaanstad gewenste Cultuurcluster. Enfin, die voorspelling is alvast uitgekomen. Elke inwoner van Zaanstad, van baby tot hoogbejaarde, zal €50,- extra moeten bijdragen om het culturele stokpaardje van dit gemeentebestuur mogelijk te maken.

Laat ik nog twee voorspellingen doen. Vandaag brachten twee hoogleraren op verzoek van de gemeente verslag uit over de vraag of een referendum over het al dan niet bouwen van het Cultuurcluster een gepasseerd station was. Helaas voor B&W en oppositiepartij GroenLinks (maak hier uw grap over een clusterbom): de hoogleraren achten deze nieuwbouw wel degelijk referendabel. De GroenLinks-fractie heeft overigens al voor dit advies bekend werd laten weten geen behoefte te hebben aan een referendum. En ik vermoed dat dit ook geldt voor de coalitie, met referendumpartij D66 voorop. Een volksraadspleging is mooi en aardig, maar de uitslag moet natuurlijk wel passen binnen de lijntjes die het college heeft getekend. En dat dreigt hier te mislukken.   

Tot zover mijn tweede voorspelling. Op naar de derde. Dat cluster komt er. Wellicht dat de kleine €40 miljoen die nodig zijn om het te bouwen wel afdoende is. Dat er dankzij dat enorme geldbedrag iets moois verrijst tegenover het Zaanstedelijk gemeentehuis, daar twijfel ik ook nauwelijks aan. Maar dan zijn we er nog niet. De exploitatie van dat gebouw gaat veel geld kosten. Heel veel. Mijn derde voorspelling is dan ook dat hetgeen daarvoor nu is begroot onvoldoende zal blijken te zijn.

Mocht ik ook daarin gelijk krijgen, dan verwijs ik u tezijnertijd opnieuw naar dit stukje. U weet wel, die voorspelling van vier jaar geleden. Die een maand later werd gevolgd door deze berekening

Ik wens onze bestuurders wijsheid toe.

cluster

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *