De extreme overeenkomsten

Zou het ooit eerder zijn voorgekomen, vier landelijke lijsttrekkers die zich op het moment suprême voor de rechter moesten verweren of leefden onder de dreiging daarvan? De bekendste is natuurlijk Geert Wilders, veroordeeld vanwege zijn ‘Minder, minder’-retoriek. Hij is in afwachting van het hoger beroep, maar mag dus nog minstens één keer in het beklaagdenbankje plaatsnemen.

Nummer 2 heet Henk Krol. Op het moment dat hij aanvoerder werd van 50Plus was hij nog verwikkeld in een rechtszaak over onterecht bestede gelden door de Gay Krant, zijn ‘kindje’. Afgelopen week besliste de rechtbank in Den Bosch dat niet hij, maar de Stichting Vrienden van de Gaykrant twee ton subsidie moet terugbetalen. Ik vermoed overigens dat de juridische strijd daarmee nog niet ten einde is.
Saillant detail: beide heren waren ooit actief voor de Tweede-Kamerfractie van de VVD; Wilders als lid en Krol als voorlichter.

Derde is dit rijtje is een andere wegloper, Sylvana Simons. De naam van haar partij, Artikel 1, lijkt wel heel erg op die van anti-discriminatieclub Art. 1. En aangezien beide organisaties het niet met elkaar eens kunnen worden over een naamaanpassing dreigt ook hier een rechtszaak.

Als laatste noem ik Burhan Gökalp, de lijsttrekker én -duwer van de Vrije Democratische Partij. Gökalp noemt joden ‘erger dan de duivel’ en homoseksualiteit ‘een besmettelijke ziekte’. Dat was -gevoegd bij nog wat antisemitische en homofobe uitlatingen- voldoende reden voor een aangifte. Wordt vervolgd.

Er zijn meer overeenkomsten tussen bovengenoemde politici en hun partijen. Alle vier zijn ze bevangen door het discriminatievirus (ze zijn fanatiek voor dan wel tegen moslims -VDP en PVV-, voor senioren -50Plus- en voor zo ongeveer alle minderheden -Artikel 1-). Geen van vieren hebben ze hun partijprogramma laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (wat wellicht verstandig is, want -misschien met uitzondering van Artikel 1- de gepresenteerde verkiezingsprogramma’s zijn onbetaalbaar). En alle vier lijsttrekkers hebben last van een enorm ego.  

Weet wat u stemt op 15 maart. Maar als ik u was zou ik in ieder geval bovenstaand kwartet negeren.  

wilders krol  gokalp simons

0 gedachten over “De extreme overeenkomsten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *