Het ja-knikkende VVD-bloot (AKA Henk Krol)

De VVD is van oudsher een partij waar splinters vanaf breken. Denk Wilders die de PVV begon, denk Verdonk die met Trots van start ging. Maar denk ook Henk Krol. Deze 50Plusser was eind jaren ’70 namelijk voorlichter van de VVD-Kamerfractie.

Afgelopen zondag liet Arjen Lubach in zijn tv-programma zien dat er, in een poging de aanstaande verkiezingen te winnen, een schijnbaar nieuw middel werd ingezet om de strijd te beslechten. Terwijl de landelijke lijsttrekkers voor de tv-camera hun verhaal afstaken, zat achter hen een deel van het publiek te knikken dan wel te schudden. In het eerste geval was er sprake van mede-partijgenoten, in het tweede geval van eveneens ingevlogen opponenten. Door duidelijk zichtbaar voor de tv-kijkers het hoofd instemmend of afkeurend te bewegen, probeerden deze partijtijgers -want dat waren ze- de stemming thuis te beïnvloeden. Was het een nieuwe truc, eentje die door Lubach genadeloos werd doorgeprikt?

Nou, nee.

Terug naar Henk Krol. Die van de VVD. Het Vrije Volk van 13 november 1979 wijdde de nodige woorden aan verkeersminister Haya van Someren-Downer, die te gast was in het tv-programma van Sonja Barend. Het was de dienstdoende redacteur opgevallen ‘dat er in het publiek een man met een baard zat die voortdurend instemmend ja knikte op het moment dat Haya van Someren (VVD) weer iets instemmends zei over automobilisten en lifters’. Die jaknikker was ‘de voorlichter van de Tweede Kamer-fraktie van de VVD, Henk Krol, ook wel bekend als leider van de actie “Brabant bloot”.’ Verzachtend voegde Het Vrije Volk daar aan toe: “Het ja-knikken en het zich bloot geven is als het ware zijn vak.” Henk Krol kan dus worden beschouwd als de uitvinder van de subliminale publieksbeïnvloeding op kosten van de zaak.


Overigens, voor wie zich afvraagt waar al die verwijzingen naar het ‘VVD-bloot’ en ‘Brabant bloot’ op slaan; hier hebben we de begeleidende foto.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *