In de ban van een beter verleden

Afgelopen januari had ik even mailcontact met Willem Huberts. Voor een door hem te schrijven boek over de geschiedenis van het Nederlandse fascisme was hij op zoek naar een foto van de Oostzaanse nazi Albert de Joode. Omdat ik een artikel had gewijd aan deze polderfascist kwam Huberts bij mij uit. Gelukkig kon ik hem een klein stukje op weg helpen.
Vandaag presenteerde de Volkskrant een uitgebreid interview met Huberts. Op 9 maart verdedigt hij namelijk zijn proefschrift ‘In de ban van een beter verleden’. Bij het artikel stond een foto van een groepje fascisten in Zaandam, gemaakt in april 1930. Afgaand op het bovenstaande kunnen we er dus vanuit gaan dat de Zaanstreek in meerdere vormen het proefschrift en tezelfdertijd verschijnende gelijknamige boek heeft gehaald. Het maakt nieuwsgierig.
De slotzinnen van het Volkskrant-interview met Willem Huberts stemmen overigens tot nadenken: “Wel komt de huidige maatschappelijke stemming overeen met die aan de vooravond van het fascisme. Net als toen zijn mensen onzeker geworden onder invloed van ontwikkelingen waarop ze geen greep hebben, en zijn ze er van overtuigd dat de elite heeft gefaald.”
Ik kan me helaas wel vinden in deze diagnose.

0 gedachten over “In de ban van een beter verleden”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *