Heitje voor een karweitje (oftewel: donateurs gezocht)

Eisendrath, een verzonken familie (1845-1945) is het waargebeurde verhaal van een gegoede Joodse familie die binnen enkele jaren alle aanzien, bezit en tenslotte het laatst resterende, het leven, verliest. Het is een geschiedenis van onderduik en (zelf-)moord, vluchten, verraad en vernietiging. Honderd jaar nadat de Eisendraths hun achternaam verwierven is alles weggevaagd dat aan hen herinnerde. De naam Eisendrath verdween definitief uit Nederland.

De afgelopen negen jaar verrichtte ik in zes landen (Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Israël en de Verenigde Staten) onderzoek naar dit Zaanse gezin. Talloze interviews en archiefvondsten maakten het mogelijk om de familie Eisendrath weer een gezicht te geven. Door de gekozen schrijfwijze -literaire non-fictie- zijn alle kenmerken van de Jodenvervolging en wat daaraan vooraf ging op rauwe wijze inzichtelijk gemaakt.

Stichting Uitgeverij Noord-Holland is bereid om mijn manuscript (208 pagina’s, inclusief foto’s) nog dit voorjaar te publiceren en enkele fondsen hebben een financiële bijdrage toegezegd. Er is echter nog een tekort om het ontwerp, de (eind-)redactie, de distributiekosten en het drukwerk te kunnen betalen. En, niet te vergeten, om een kwart van de oplage als educatiemateriaal te schenken aan Zaanse middelbare scholen.
Via het crowfundingplatform Voordekunst.nl hoop ik de ontbrekende euro’s te verwerven. En wel op zo’n manier dat daar iets moois tegenover staat. Doe mee. Voor slechts €25,- komt u in het bezit van een uniek -want gesigneerd- exemplaar van een uniek boek over een unieke familie. Maar als u liever kiest voor een rondleiding, originele verzetskrant of echt Jiddisch diner bij mij thuis kan dat natuurlijk ook. U vindt hier alle informatie.

Wat het ook wordt; bij voorbaat dank!

Lidy Eisendrath, 1936

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *