De laatste(?) foto van Iris Eisendrath

Van Iris, de oudste dochter van de familie Eisendrath, heb ik niet veel goede foto’s. Hieronder zit ze -het lachende meisje, vooraan rechts- tussen collega-medewerkers van de joodse crèche uit Amsterdam. Daar was ze eind jaren dertig enige tijd werkzaam. Deze groepsfoto is wellicht de laatste die ik van haar ken.

Vier jaar na haar afscheid daar zou Iris de crèche aan de Plantage Middenlaan nog één keer terugzien. Ze werd in 1943 als gevangene uit de tegenover gelegen Hollandsche Schouwburg gehaald (de verzamelplaats voor opgepakte joden) en met de tram naar het station gebracht, haar laatste tussenstop voor kamp Westerbork. Vanuit de tram kon ze, tien meter verder, de crèche zien. Die was inmiddels een bewaarplaats voor kleine kinderen die eveneens gedoemd waren om naar Westerbork te vertrekken.

Iris Eisendrath wist overigens uit het Drentse kamp te ontsnappen, een actie die zeer weinigen gegeven was. Maar daarover meer in mijn boek-in-wording. Meer daarover hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *