Denk-Zaanstad is in aantocht

Over een jaar zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad van Zaanstad en dat zou wel eens kunnen leiden tot een recordaantal deelnemers. Op dit moment telt Zaanstad al dertien fracties (volgens de website van Zaanstad overigens twaalf; de breuk binnen Democratisch Zaanstad is daar nog niet doorgedrongen). Het ziet er niet naar uit dat er daarvan één of meer afhaken bij de komende verkiezingsstrijd. Sterker, er komen waarschijnlijk mededingers bij.

Laten we even kijken naar een paar mogelijke nieuwkomers. Twee verse partijen maken in 2018 grote kans op één of meer zetels in de raad van Zaanstad. Allereerst de PVV, die bij de laatste Kamerverkiezingen in Zaanstad de tweede partij werd. Geert Wilders heeft al aangekondigd in meerdere gemeenten te willen meedoen. Drie PVV-Kamerleden hebben banden met de Zaanstreek (Fleur Agema, Martin Bosma en Harm Beertema). En een vertegenwoordiging van de Provinciale-Statenfractie is al een paar keer naar Zaanstad afgereisd om de mogelijkheden te verkennen. Kijkend naar de nog beschikbare domeinnamen valt op dat www.pvvzaanstad.nl al vergeven is (pvv-zaanstad.nl is nog wel vrij). Grote kans dus dat extreemrechts in 2018 een gooi gaat doen naar een aantal zetels.

De tweede kansrijke kandidaat is DENK. De Volkskrant rekende op basis van de laatste Kamerverkiezingen uit dat DENK twee Zaanse zetels zou hebben behaald wanneer er op 15 maart 2017 gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn gehouden. DENK wil graag de raden in, en Zaanstad is een logische kandidaat. De domeinnaam DENKZaanstad.nl is bovendien al vastgelegd door DENK-parlementariër Tunahan Kuzu.

Ook niet kansloos voor een zetel is 50Plus. De club van Nagel en Krol moet echter wel opboksen tegen de Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV), die nu vier raadsvertegenwoordigers heeft. 50Plus doet echter pogingen om gelijkgezinde lokale partijen over te nemen, dus wie weet bloeit er wat moois op tussen Harrie van der Laan en Henk Krol. Hoe dan ook, de domeinnaam 50PlusZaanstad.nl is gekocht door de landelijke partij.

Zijn er nog andere kanshebbers? De Partij voor de Dieren wellicht. Die onderzocht vier jaar geleden al de deelnamemogelijkheden, maar kwam tot een negatieve conclusie. En verder is er natuurlijk Democratisch Zaanstad, in de smaken Molenaar en Rot. Eén van de twee DZ-restanten zal met een nieuwe naam de verkiezingen moeten ingaan.

Enfin, wat het ook wordt in 2018, een verdere versplintering van het politieke landschap is bepaald niet denkbeeldig.

0 gedachten over “Denk-Zaanstad is in aantocht”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *