Freek de Jonge, verzetsstrijder

Een paar jaar geleden hield Freek de Jonge in het Zaans Museum ten overstaan van betrokkenen bij  het oorlogsproject Monumenten Spreken (zie de website) een prachtige inleiding. Daarbij vertelde hij onder meer dat ‘verzet’ het eerste woord was dat hij, geboren in 1944, hoorde. Waarna hij, als ik me goed herinner, zijn moeder citeerde, die tegen haar echtgenoot zei: “Verzet jij de wieg even.” Deze week herhaalde hij de grap tijdens een bijeenkomst van het Netwerk Oorlogsbronnen, en opnieuw had hij de lachers op zijn hand.

Weinig mensen weten het, maar Freek de Jonge maakte inderdaad deel uit van het vaderlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bewijs vond ik daags na de meeting  van het Netwerk Oorlogsbronnen, in een archiefstuk uit 1945 of 1946.

U gelooft me niet?  Klik even op de zinnen hieronder.

0 gedachten over “Freek de Jonge, verzetsstrijder”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *