Hoogleraar waarschuwt: ‘Pietendebat loopt gevaar’

ZAANSTAD (ESP) – Het Pietendebat loopt gevaar, waarschuwt hoogleraar F. Akkermans van de Zaanse Hogeschool. Steeds meer mensen zouden verklaren moe te zijn van de jaarlijks terugkerende discussie over Zwarte Piet. Om het stilletjes wegsterven ervan te voorkomen, bepleit Akkermans daarom plaatsing van deze typisch Nederlandse gedachtewisseling op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed. 

Onderzoek wijst uit dat sinds het formele begin van het Pietendebat (2011) er na een aanvankelijke opbouw nu een teruggang zichtbaar is. Daarin schuilt volgens professor Akkermans het gevaar dat deze traditie verdwijnt. “Nadat blokkeerfriezen in 2017 activisten tegen Zwarte Piet tegenhielden, zag je de eerste tekenen dat mensen moe werden van het gebekvecht over de Pietenkleur. In 2018, voorafgaand aan de landelijke intocht in Zaanstad, zag je die vermoeidheidsverschijnselen steeds vaker opduiken. Dat is zorgelijk.”

Tijdens de Zaanse intocht op 17 november viel op dat het aantal demonstranten voor en tegen Zwarte Piet op twee handen te tellen was. Eén van de vier demonstratievakken bleef zelfs leeg. Bovendien beperkten de fysieke confrontaties tussen voor- en tegenstanders in Zaanstad zich tot één man die stenen gooide naar betogers tegen Zwarte Piet. Het tekent volgens Akkermans de teruggang van het debat. Akkermans: “Het wordt tijd dat het kabinet stelling neemt. Met een uitspraak van premier Rutte alleen dat Zwarte Piet nu eenmaal zwart is komen we er niet. Zo’n opmerking bevordert weliswaar even de discussie, maar na een paar dagen zakt de commotie weer weg. Het is tijd voor structurele maatregelen om deze traditie te behouden.”

Volgens Akkermans is het hoog tijd om maatregelen te nemen. “De regering zou om te beginnen aan de Unesco moeten verzoeken om het Nederlandse Pietendebat op de lijst van immaterieel erfgoed te plaatsen. Gebeurt dat niet, dan lopen we het risico dat er binnen enkele jaren consensus is over de kleur van Piet. Daarmee verdwijnt er opnieuw een traditie, die ik zou willen typeren als oer-Hollands bakkeleien. En dat moeten we niet willen met z’n allen.”

Dat het kabinet inderdaad een verzoek gaat indienen om het Pietendebat tot immaterieel erfgoed te verklaren kon de Rijksvoorlichtingsdienst nog niet bevestigen.

 

An Erics Satirics Production

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *